Arbetslösheten i topp i Sörmland

Arbetslösheten ökar i hela landet! Arbetsförmedlingen spår i sin prognos att arbetslösheten kommer att öka från 6,1 procent 2008 till 11,0 procent 2010!

Arbetslösheten har i länet under senaste 12 månaderna ökat med 90 procent medan det skett en fördubbling av antalet långtidsarbetslösa visar arbetsförmedlingens statistik. Vi är på väg mot de katastrofsiffror på 17% arbetslöshet i Eskilstuna, som uppnåddes vid förra lågkonjunkturen.

I augusti förra året var 4 906 personer arbetslösa i år hade antalet ökat till 9 365 personer. Antalet öppet arbetslösa och som deltar i arbetsmarknadsåtgärder uppgick till 14 100 personer, 6 700 fler på ett år. Långtidsarbetslösa var 2 831, en fördubbling sedan förra året. I Eskilstuna har arbetslösheten fördubblats och visar att 4 761 personer i kommunen saknar arbete. Arbetslösa i Strängnäs har ökat ännu mer från 339 till 808 under samma tidsperiod. I Nyköping var 1 304 personer öppet arbetslösa en ökning med 530 personer. I Oxelösund ökade arbetslösheten med 171 personer till 306. I Gnesta var 217 personer arbetslösa och i Trosa 175 personer. Även i östra Sörmland har antalet arbetslösa fördubblats. Siffrorna är skrämmande!

Statistiken visar att det under augusti anmäldes 468 nya jobb till förmedlingarna i fjol var siffran 897. Var är regeringens tal om att botten är nådd? Det finns 20 arbetslösa till vart ledigt arbete. Och många av de anmälda platserna är tillfälliga korta projekt. Sven Otto Littorins påstående att det finns arbeten att söka är sant! Det är fortfarande sant när en halv miljon är arbetslösa och det finns ett arbete ledigt, fast då hjälper inte ens en påhittad masterexamen för att få jobbet.

Värst är det för unga som ska konkurrera med många som redan tidigare har lång erfarenhet.

Allt fler arbetslösa men det tas inga politiska krafttag. Det är nu det gäller och 10% arbetslöshet är redan passerad. När det högljut från borgeligheten klagades på 4% arbetslöshet, var är nu klagoropen när 11% närmar sig?

Allt fler matas undan till skolbänken eller slängs ut ur välfärdssystemen. Retoriken från Alliansen är att alla ska arbeta, sjuk som frisk eller pensionär! Det är oroande men ändå ökar mottagandet av asylsökande. Talet om att det i framtiden blir brist på arbetskraft blir allt mer absurt. Fler att försörja under i snitt fem år innan de etablerats och har egen försörjning.

Behöver Sörmland med alliansregeringens hjälp verkligen fler i utanförskap?


Det fria vårdvalet i EU kan bli kostsamt!

Det fria vårdvalet i EU kan tyckas som en positiv utveckling för patienten men kan få oacceptabla konsekvenser för ländernas sjukvård. Tyvärr kan inte hälso- och sjukvård betraktas som en tjänst som säljs på en marknad.

Marknadstänkandet bygger på att den enskilde väljer vilken vara man vill köpa men sjukvård är inte en valbar vara på en marknad. Den som är sjuk kan inte välja utan har ett behov av vård. Sjukvårdstjänsten betalas med skattepengar och att låta individen ta över fördelningen strider mot likabehandlingsprincipen. Med tilläggsförsäkringar eller egna omkostnader puttar man andra längre bak i kön. Vårt svenska system med sjukvård på lika villkor och efter behov, förutsätter att våra sjukvårdsresurser fördelas till de vårdområden där behoven finns. Då kan inte billigt flyg från Skavsta lösa sjukvårdens köer.
Alla ska ha samma rätt till sjukvård och det ska inte vara ekonomin som bestämmer. Är någon mycket sjuk hur är det då tänkt att individen ska flänga runt i Europa? Ett nationellt sjukvårdsystem som inte har kontroll över hur pengarna används, förlorar möjligheten att styra resurserna dit behoven finns. Alliansen är stor förespråkare av valfrihet men det blir ingen valfrihet om det blir ett tvång för andra. En valfrihet kräver att det finns något att välja. Och vem väljer att bli sjuk? Det var aldrig avsikten att hälso- och sjukvården skulle ingå i EU:s ansvar, men EG-domstolens agerande visar att medlemsländernas nationella ansvar förbigås.
EG-domstolen i har en rad dommar flyttat gränsen för vad som är nationellt och vad som är EU-överstatligt inom sjukvården. Det fria vårdvalet i EU försämrar för alla de som använder svensk vård men låter pengar avgöra förtur. Att enbart hylla det fria vårdvalet betyder även att man inte längre stödjer principen om lika behandlingen av individer.
Långt bort tar våra parlamentariker beslut och riksdagen godkänner. För Sjukvårdspartiet är dessa beslut från makteliten och alliansen mycket odemokratiska och leder till en sortering av medborgarna.

Besparingar ger spridning av multiresistenta bakterier

I Västmanland har det skapats en stor förlossningsavdelning och all vård av nyfödda har samlats på ett ställe. Nu har tre nyfödda barn som insjuknande i augusti avlidit efter att smittats av en multiresistent bakterie på Centrallasarettet i Västerås. Därtill har ytterligare minst tre barn smittats.

Hur bakterierna kommit in på avdelning är oklart uppger de ansvariga. Det är självklart att ingen kan jaga en liten bakterie utan det handlar om hur hela sjukvården organiseras. Det är alarmerande att sjukvården saknar kontroll av verksamheten.

Från borgliga politiker förs det fram åsikten att allt blir billigare om verksamheten läggs ut på entreprenad.  Vist, städningen är onödig! Minskad städning spar pengar? Sjukvården sparar genom att högutbildad personal städar! Är det någon som förstår de ekonomiska vinsterna?

Men allt större avdelningar krävs även att hygienen stärks. Trenden är tyvärr den helt motsatta. Besparingar genom att stänga ner mindre sjukhus. Högre tempo och snävare schema där verksamheten blir kvar. Med stora BB-avdelningar som den i Västerås ökar riskerna markant vid ett utbrott av smitta. Någon alternativ plats för att bedriva verksamheten saknas.

Hur skulle det se ut att be mammor som ska föda att vänta! Eller ska får de ges rådet att genomföra förlossningen på egen hand!

Det finns en gräns i att minska antalet sjukhus. Ingen har heller skapat en helhetsbild av besparingsbesluten. Men hur blir det egentligen?
Åsikter om , , , , ,

RSS 2.0