Utbildning av läkare, vems ansvar?
"Vem tar ansvar för läkarutbildningen?"
En läkare är en person som tagit läkarexamen. För att erhålla den måste svenska läkare även fullgöra en allmäntjänstgöring som kallas AT-läkare. Det finns i Sverige ca 36.000 legitimerade läkare, varav en tredjedel är kvinnor.
De flesta läkare väljer efter att fått sin legitimation att specialisera sig inom ett visst område. De kan då söka specialist tjänstgöring och kallas under den tiden ST-läkare. Tjänstgöringen omfattar fem år och ger nödvändiga kunskaper, färdigheter och förhållningssätt för specialiteten. Några specialiteter kräver en redan uppnådd kompetens i annan specialitet.
I Sverige utbildas årligen färre än 600 läkare. I ett normalt yrkesliv räknar man grovt med att man arbetar i 40 år. Det borde därför behövas en utbildningsnivå på över 1000 läkare för att långsiktigt behålla nivån med 36.000 läkare i Sverige. Vi har således en sedan länge känd brist i utbildningen. Denna brist har tidigare kompenserats med ca 200 läkare som utbildas i Danmark och med en årlig import utifrån av ca 300 läkare.
Ändå är det så att landstingspolitiker fortsätter att tala om rekryteringsproblem medan statsmakten inte gör något. Alliansen har lagt förslag som kan tolkas så att 60 nya utbildningsplatser ska skapas, alldeles för lite. Att utbilda en läkare till legitimation kan ges en prislapp på 1,5 miljoner. Danmark skulle då årligen subventionera Sverige med 300 miljoner. Fattigare länder med ytterligare en halv miljard. Visserligen exporterar vi läkare utbildade i Sverige men det är på intet sätt i relation till importen.
Det är inte moraliskt försvarbart att Afrika och Östra Europa ska dammsugas på läkare medan hjälp organisationer använder fattig domen som argument för gåvor till lidande. Den bästa hjälpen vi kan ge är att vi slutar stjäla deras läkare utan att vi själva utbildar våra läkare.
Det är dessutom beklagligt att politikerna i Landstinget Sörmland väljer att blunda för problemet med läkarbristen. Inte ens när frågan ställs i fullmäktige anser man att den hör till Landstingets ansvarsområde. Vi medborgare har således de politiker vi valt för uppdraget. Frågan är om de har uppfattat vad de har för uppdrag?
Som jag ser det är det inte besparingar som är huvudmålet i landstinget utan att det utbildas fler läkare för de behov som finns. Om nu dagens folkvalda förväntar sig att får personalen att springa 1 procent fortare, enligt social demokraternas förslag. Då skulle 50 miljoner sparas. Frågan är vilken besparing?
Sverige behöver en ny strategi där den egna försörjningen av läkare tryggas. Fler utbildningsplatser på läkarutbildningen leder även till sänkta kostnader i sjukvården. För varje stafettläkare som ersätts kan två läkare utbildas. Den största vinsten är mer fasta relationer mellan läkare och patient.
Vem förstår dessa enkla sanningar?
Mihkel Nõmm
ordförande Sjukvårdspartiet i Sörmland
SN orsdag 2 augusti 2007
Minskad läkarbrist
Mihkel Nõmm, som tidigare varit landstingspolitiker i Sörmland och som väljarna i det senaste valet inte valde att välja om när han kandiderade för sjukvårdspartiet, undrar i sitt inlägg utifrån i SN 25/7 över vem som tar ansvar för läkarutbildningen.
Utifrån hans inlägg kan man få intrycket att det helt och hållet är landstinget Sörmlands ansvar, och framförallt politikernas ansvar, att utbilda läkare.
Vi är övertygade om att läsarna förstår vem som har kompetens att göra vad, men för Mihkel Nõmms skull vill vi svara att landstinget Sörmlands huvuduppgift är att ge våra invånare en god hälso- och sjukvård. Landstinget, varken verksamheten eller dess politiska ledning, saknar uppdrag att utbilda läkare. Däremot ställer vi självklart upp med arbetsplatser, så att läkarna under utbildning kan få den praktik som krävs.
Alliansregeringen arbetar med att ta fram nya utbildningsplatser på läkarlinjen. Dessa platser kan komma att förläggas till Örebro universitet, vilket skulle gynna läkartillgången i närområdet, alltså Sörmland. Vidare arbetar socialdepartementet med förslag som ska göra det mer attraktivt för läkare att arbeta inom det yrke de är utbildade för. Det är också satsningar som kommer att leda till fler fasta relationer mellan läkare och patienter.
Den strategi Nõmm påskiner inte finns, är alltså väldigt långt kommen.
Lotta Finstorp, landstingsstyrelsens ordförande (m)
Anders Bjurström, landstingsfullmäktiges ordförande (fp)
SN onsdag 15 augusti 2007, kl 05.00
Visst har landstinget ansvar
Svar på Minskad läkarbrist, SN 2/8. Sedan tidigare vet vi att Lotta Finstorp landstingsstyrelsens ordförande (m) inte är vald av väljarna, men vad har det för betydelse i sak att jag tidigare varit folkvald? Tackar, Anders Bjurström landstingsfullmäktiges ordförande (fp) och Lotta Finstorp, allra ödmjukast för att via SN visat mig en personlig omtanke. Jag sänder villigare en omtanke till alla som står i vårdkön.
Givetvis har landstinget ett ansvar för läkarutbildningen. Ansvaret som jag ville lyfta var att i de organ där landstinget är delägare som Sveriges Kommuner och Landsting driva frågan mot att staten tar sitt ansvar och ökar läkarutbildningen.
Som det de senaste tio åren varit utbildades det mellan 600-700 läkare i Sverige och 300 svenska läkare i Danmark. Därtill kom omkring 150 övriga utlandsutbildade läkare som fått svensk legitimation vid ett svenskt universitet. Afrika har redan tömts på hälften av läkarna.
Nu vet vi att strängare antagningsregler införts i Danmark och att det 2007 antogs 142 färre svenska studenter i Danmark. Om sex år visar sig det i examenssiffran och i ökad läkarbrist. Att det finns en förhoppning om att 64 nya platser från 2008 i Örebro ska lösa läkarrekryteringen är optimistiskt.
Redan 2004, före alliansregeringen ansökte Örebro om läkarutbildning. Det blev avslag för att kvalitén på utbildningen ansågs undermålig. Är det denna osäkra utbildning som landstingsledningen förlitar sig till?
Fortsätter intagningen i Danmark på en lägre nivå kommer antalet svenska läkarstuderande att med Alliansens förslag i praktiken betyda en minskning av läkarutbildningen under 2007 med 142 platser och från 2008 en minskning med cirka 80 platser.
Tack för ert förtydligande av er syn på läkarbristen och klargörandet att er politik kommer att öka läkarbristen.
Mihkel Nõmm
ordförande
Sjukvårdspartiet Sörmland
Läs även andra bloggares åsikter om Läkare, sjukvård, omsorg, utbildning, Örebro, läkarutbildning