EU-vård
EU-kommissionen beslutar om att patienter, på hemlandstingets bekostnad, ska kunna söka vård i andra länder om de inte får rätt vård tillräckligt snabbt hemma.
Redan idag utmanar patientrörligheten politikens möjlighet att styra över ekonomin i sjukvården. Bristen på styrning är något som många känner sig stressade över. Att sedan Riksdagen går ut med lagstiftning om vårdgarantier som saknar förankring i verkligheten och inte kan upprätthållas gör inte saken bättre. Att samma sak sker inom EU är oroande.
Inom den europeiska unionen har sjukvården organiserats på olika sätt. Vissa länder har mer av individuella försäkringslösningar och andra har gemensamt finanserad sjukvård. För den som har en egen försäkringslösning är det en mer naturlig koppling mellan försäkringen och valet av vård. Men försäkringen kan även styra vem och vad som kan utföras. I en allmän skattefinansierad försäkring kan vårdsökande utan egen motprestation plocka russinen ur kakan utan att bry sig om de ekonomiska konsekvenserna för andra personer i den allmänt finansierade vården då sådana konsekvenser saknas. En möjlighet till styrmedel kan då vara att införa en vårdcheck med ett max belopp för en åtgärd. Sedan är frågan om kvalitet och vem som är ekonomiskt ansvarig om åtgärden utomlands ej blir bra och behöver göras om.
Framtiden med en förväntad ökad belastning inom vården utifrån att vi blir allt äldre och att allt fler åkommor kan åtgärdas ger nya utmaningar inom sjukvården. Allt mer specialiserade och dyra mediciner slår allt hårdare mot vårdekonomin.
EU:s nya regler innebär att en ny marknad öppnar sig för vårdbolag. Valet av vård i hela Europa blir en möjlighet för en mycket liten exklusiv grupp av friska människor som orkar.
Frågan är om det är en utveckling vi vill ha där behandlingsmetoder som inte godkänns i Sverige, men godkänns i annat EU-land, blir en fråga i EG- domstolen om den öppna marknaden och handelshinder?
Vilket vägval ska vi välja för att trygga välfärden och sjukvården?
Yrkande
Att Sjukvårdspartiet motsätter sig ett allmänt fritt vårdval inom EU. Den medicinska bedömningen ska ske lokalt och inte i Bryssel.
Att vård över nationsgränser och landstingsgränser ska bygga på ömsesidiga avtal.
Sjukvårdspartiet Sörmland
Sjukvårdspartiet Eskilstuna
Läs även andra bloggares åsikter om EU, Vårdval, kontroll, EG-Domstol, Sjukvård
Kommentarer
Postat av: Sanna
Ha en bra dag :)
Spana gärna in min blogg och lämna en kommentar :)
Trackback