Bemötande i vården

Fokus i vården är att tala  om bemötandet. 

Det finns mycket patientfientligt beteende. Det går inte att gå till vårdcentralen utan att ringa och beställa tid först. Det värsta exemplet är att det inte går att gå till kassan och boka tid. Nej ” du måste ringa hit”. Då är det bara att ta  upp telefonen och ringa in till personen på andra sidan glasrutan.  Det hela är ett uppdrag för Josefsson eller som ett uppslag till en You Tube film. Regin är att låta en patient gå in på vårdcentralen för att boka besök och få nej till detsamma. Därefter ser man hur patienten stå utanför luckan och ringa in.

Nu ska patienterna få göra hälsoval där patienten är bäraren av pengar. Vården ska nu leva upp mot patientkvalitén.  Patienten  blir bunden till en vårdcentral.

Tänk den dagen man säger välkommen till patienten, vad kan vi hjälpa er med i dag? 

Efteråt skulle man artigt kunna fråga hur patienten upplevde besöket. 

Det är så enkelt att med några få väl valda ord göra skillnad för de som i ett utsatt läge av sjukdom behöver detta så mycket mer än vanligtvis. Detta viste redan Enköpingsdoktorn som i sin metod satte patienten i centrum. Och ser man på de blev friskare redan vid frågan.

När får vi en sjukvård med ett gott bemötande?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kostnader för hyrläkare fortsätter att stiga!

Landstingens kostnader för hyrläkare fortsätter att stiga. Under första månader 2009 har kostnaderna ökat mer än 25 procent jämfört med samma period förra året. Samtidigt som landstingens underskott ökar ökar kostnaderna för hyrläkare.

Det är även känt att hyrläkaren bokas upp med en stor andel av de "lättakuta" patienterna, dvs förkylningar, urinvägsinfektioner mm, medan de ordinarie läkarna i större utsträckning tar sig an de mer kroniskt sjuka patienterna, som behöver mer kontinuitet och tar längre tid att handlägga. Eftersom ersättningen från landstinget ofta är densamma oavsett som du sitter fem minuter eller en timme med en patient, betalar sig hyrläkarna i statistiken betydligt bättre är de ordinarie läkarna eftersom de hinner ta fler patienter. 

Skillnad skulle inte vara lika tydligt med en mer viktad ersättningsmodell, där mer tidskrävande patientfall ger högre ersättning. 
Hyrläkare och ordinarie läkare är precis lika mycket människor, dvs en del är snabbare, andra långsammare, en del är noggranna, andra slarviga.
Nämnas bör också att även om hyrläkare får mer betalt än ordinarie personal. Det är dock en sak som är en viktig brist med hyrläkare, ingen patient vet på förhand om man får träffa samma läkare nästa gång och tvingas ägna tid åt att berätta sin historia än en gång med risk för att missa viktig information.  

För övrigt så går det ofta bort en hel del tid för läkare  till möten, administration, forskning, vidareutb, undervisning, handledning av studenter. För vissa individer kanske 50%, vilket gör att en effektiv hyrläkare som (kortsiktigt) orkar hålla ett högt tempo presterar som 2-3 ordinarie. Det är alltså inget konstigt alls. Kvaliteten kan däremot bli osäker.


Sjukvårdsdirektiv som slår olika

Sjukvårdsdirektiv för de rika!

Sjukvårdsdirektiv om patienternas rättigheter i EU - även kallat gränsöverskridande hälso- och sjukvård är försenat. Förslaget kan få allvarliga konsekvenser för hälso- och sjukvården och ger politikerna nervösa ryckningar! Det kan dock vara till fördel för några utvalda. Sedan 2006 har kommissionen arbetat för att skapa ett EU:s hälso- direktiv, som kommer att sätta en standard och ett system för EG-domstolens avgöranden inom sjukvården. Hittills har domstolen dömt efter sin egna uppfattning. Nu vill EU göra det möjligt att se patienter som en handelsvara över de nationella gränserna inom ramen för den inre marknaden. I förlängningen kommer även en fri etableringsrätt för vårdgivare utanför landstingets kontroll att införas.


Som EU-medborgare har du redan har rätt till behandling i ett annat EU-land om den egna landets sjukvård inte kan behandla dig inom en rimlig tid. Vad som är en rimlig väntetid bör avgöras utifrån en medicinsk bedömning och inte som det blir nu av ett direktiv. Sökes vård inom EU kommer du att få en ersättning för behandling enligt en särskild taxa. Själv får du betala resor och logi. Eftersom du betalar för behandlingen och även för resor och logi är det är inte svårt att lista ut att få har den ekonomi som krävs för att använda rättigheten. En underlig skrivning i direktivet är att du själv ska kunna bestämma om en behandling utomlands. Vem är klokast i valet av behandling vi behöver? Normalt lämnar vi det till en läkare. Nu öppnas för fri handel inom EU:s system medan räkningen sedan skickas till hem sjukvården.


En relevant fråga, till vem riktar sig denna förmån?

Det är inte svårt att föreställa sig hur detta direktiv kan förstöra landets och landstingens chanser att planera hälso-och sjukvården. Svårigheter uppstår i både ekonomi och verksamhet. Vårt hälso-och sjukvårdssystem kommer i en ökad utsträckning att tömas på pengar och resurser. Allt tyder även på att direktivet kommer att saknas en broms i händelse av att den nationella sjukvården drabbas ekonomiskt. Det går där inte att hävda ett förhandsgodkännande för en behandling.


Direktivet det kan få katastrofala följder?

Sjukvårdsdirektivet var tänkt att träda i kraft från januari 2009. Innehållet är ännu inte klart. Det ser ut som att liberalisering av vårdområdet redan gått för långt idag?  Det finns en rädsla för att förlora nationell självständighet och en rädsla för den allmänna sjukvården ska urholkas. Det är uppenbart att detta är ett direktiv för rika människor och rika länder - de välbärgade kommer att utnyttja den gränsöverskridande hälso- och sjukvård bestämmelser mer än människor i Europas fattigare länder.

 

Vård efter behov ersätts av vård efter ekonomi! 

Kommer den vanlige skattebetalaren att ställa upp på detta, eller kommer den allmäna sjukvården att ersättas av försäkringslösningar?


RSS 2.0