Rätten till sjukvård i annat EU-land

Möjlighet till sjukvård i annat EU-land är en valfrågorna inför valet till EU-parlamentet. Hittills har Socialdemokrater och borgerliga EU-kandidater haft mycket dimmig syn på vem som ska besluta och betala för utlandsvården. Ej heller finns klara besked om vilka sjukdomar som kan få behandling i EU.

I debatt 31/5 mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin i SVT:s program Agenda talade Reinfeldt  om att flera kriterier och begränsningar måste till för att Försäkringskassan ska betala för operationer utomlands.

Det ska vara "konstaterat vårdbehov" och det ska inte "plånboken som styr". Utlandsvården ska vara till för att köer ska bort. Han uteslöt inte heller att Försäkringskassan först ska säga ja till att betala för en operation utomlands.

Vad är det han säger?

- Jag är inte säker på att det kommer att behövas men det bygger på att vi blir överens med de andra EU-länderna om hur betalningarna ska se ut, sa Fredrik Reinfeldt i TV-debatten.

Komma överens med 27 länder med mycket olika system för sjukvård. Och när de är överens behövs då landstingen eller kan de multinationella vårdbolagen helt ta över verksamheten?

Kommer där till vården i Norrlands inland att vara en super attraktiv verksamhet för vårdbolagen? 

Någonstans handlar det fria vårdvalet om människor i befolknings täta områden med tillgång till utbyggda och snabba kommunikationer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0