Från lokala avtal till EU domstol med minimilöner?

Vad  hända om Lissabonfördraget röstas igenom?

Är fördraget ett ett hot mot den svenska modellen?

Är det så att vi håller på att rasera grunden för över 100 år av facklig/politisk kamp?
 http://www.people.ie

En av de förändringar som införs i Lissabonfördraget är att EG-rätten flyttas in i den inre marknaden. Och i EUs inre marknad är det domstolen som avgör hur den fria rörligheten av varor och tjänster garanteras.  

När Irland röstade nej var en av de viktiga grunderna den så kallade Vaxholm/Lavaldomen. En EG-dom som i korthet går ut på att det inte är nödvändigt för utländska företag som arbetar i Sverige att följa svenska kollektivavtal. Den minimilön som byggnads godkände var 109 kr i timmen medan NCC som byggde färdigt betalade sina arbetare 165 kr i timmen. För det Lettiska företaget var 109 alldeles för högt. I förlängningen uppstår då frågan om lönedumpning där en sänkning av den svenska kollektivlönen med 100kr anses helt rimlig av den inre marknadens domstol.

Nej sidan på Irland ville ha ett undantag för de Irländska kollektivavtalen. Vad Riksdagen kan göra nu är att invänta Stråths Lavalutredning innan Riksdagen i blindo säger ja till att avveckla kollektivavtalet och byta till minimilöner. Sverige har ett undantag för snus men offrar kollektivavtalet. 

Det får inte vara så att Reinfeldt med Sahlins stöd hellre ger bilden av Sverige som en lydig EU-medlem som inte solkar Sveriges ordförandeskap. Det hela är obegripligt. Om Lissabonfördraget genomförs är det en Europapresident som blir ordförande inte Reinfeldt. 

Om Sverige inväntar Irlands slutliga ställningstagande och kräver ett undantag för Svenska kollektivavtal skulle Sverige även ha möjlighet att få ha det eftersträvade ordförandeskapet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Stina

Den 20/11-08 ska Riksdagen fatta beslut om Lissabonfördraget. Som det ser ut nu så kommer Riksdagens med socialdemoraternas stöd skapa den majoritet som behövs för godkänna fördraget. Lissabonfördraget kommer att innebära fler begränsningar för medborgarna.



Många inom socialdemokraternas ledningl påstår dessutom att EU-domstolen inte kunnat besluta som dom gjorde i Lavalmålet om Lisabonfördraget gällt. Jag är inte lika tvärsäker, det som är sant är domstolen kunde ta det beslutet med det gamla fördragets hjälp. Ny flyttas positionerna med Lissabonfördraget fram så att varje blokad kan drabbas av mångmiljonskadestånd utdömda av domstolen.



Den 18 november har LO en manifestation på Mynttorget som riktar sig mot Mona Sahlin och LO ledningens ovilja att ta sig an och skapa förutsättningar för att fackliga rättigheter skall fortsätta att gälla i Sverige, ett förhalande om utstationersavtalet och utredandet av vad som skall gälla i Sverige. Kan Mona Sahlin efter detta kalla sig företrädare för ett arbetereparti?



Varför visar Mona Sahlin så lågt intresse att värna de fackliga rättigheterna? Nu raserar den socialdemokratiska ledarna fackföreningarna och ger anonyma företag möjlighet att suga ut medlemmarna.

2008-11-18 @ 10:25:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0