Sjuk vårdpolitik Motion till stämma.
Riksdag, regioner, landsting och EU-kommissionen försöker beskriva vårdens problem som brist på valmöjligheter.
Många människor upplever brister och problem i sjukvården. Det skatteuttaget för resurser räcker inte till. Pensionsåtaganden hänger över verksamheterna där vi kommer att få ta ställning till pensionsutbetalningar eller vård.
Den politiska ledningen av många landsting har varit svag och otydlig. Personalen upplever att ledningen inte förstår deras problem. Patienterna att de inte får den möjliga vården.
Landstingen har tidskrävande byråkrati och långa beslutsvägar. Patienterna upplever att de är klämda mellan kommunernas besparingar och landstingens köer. Det är svårt att komma till i sjukvården, både till vårdcentraler och specialister. Kommunerna har svårt ta emot färdigbehandlade. Det brister ständigt i kontinuitet och helhetssyn. I värsta fall blir patienten ”bollad” mellan olika hyrläkare som helt saknar överblick. Ingen kommer i slutändan att känna sig ha ansvar för en åkomma.
De lösningar som hela tiden föreslås är bolagisering, konkurrensutsättning, kundval, egenvård och eget ansvar. Det handlar om att dela ut en påse pengar och ge ett avgränsat ”uppdrag” till varje sjukvårdsinrättning. Många vårdbehövande faller mellan stolarna, ingen har helhetsansvaret då sjuka människor förutsätts ta eget ansvar och håller sig informerade och göra rationella val. Ingen tar ett övergripande ansvar för förebyggande arbete eller för ”krångliga patienter” (människor med omfattade somatisk och psykosocial ohälsa eller med diffusa symtom som inte lätt låter sig botas).
Privat/entreprenadsjukvård utför endast vad som står i avtalet och vanligen det som är enklast och lönar sig bäst. Så länge inte läkare betraktas som vanlig personal får sjukvården aldrig någon bukt med sin budget, det blir ständigt ett svart hål, det kommer aldrig att bli bra så länge en grupp har egna privilegier.
I den framtida vården måste politiker och chefstjänstemän ta ansvar för prioriteringar och för sammanhållna vårdkedjor och mindre av personliga val från medborgaren. Även riksdagen ska ta beslut att kraftigt utöka antalet utbildningsplatser på läkarlinjen så att dagens underskott vänds till ett överskott av läkare. Ett överskott leder till att kostnaden för inköp av läkartjänster enligt anbudsförfarande sjunker då tillgången inte är en begränsningsfaktor. Fler läkare ger snabbare flöden men även att läkare bryr sig om att utöka antalet patientkontakter från dagens bottenläge inom EU.
Vård ska inte vara en möjlighet för en liten exklusiv grupp av friska människor som orkar göra de bästa valen.
Vilket vägval för välfärd och sjukvård ska vi presentera för väljarna?
Yrkande
att Sjukvårdspartiet tillsätter en arbetsgrupp som får i uppdrag att senast till valrörelsen 2010 utforma en tydlig sjukvårdspolitik som kan uttryckas i ett fåtal punkter. Den ska beskriva vår framtida sjukvård på ett så enkelt sätt att medborgare, patienter och personal förstår och upplever vår nationella sjukvårdspolitik som trovärdig.
Sjukvårdspartiet Sörmland
Sjukvårdspartiet Eskilstuna
e-post